Månedens afgørelse: TBB 2024.884 – sag nr. G-3393, afsagt den 14. juni 2024
Månedens afgørelse vedrører en tvist mellem en bygherre og en totalentreprenør om, hvorvidt totalentreprenøren var berettiget til at trække på bygherres garanti udover aftalte beløbsmaksimerede risikopuljer for ekstraarbejder.
Resume
Bygherre (BH) og totalentreprenør (TE) indgik den 1. oktober 2021 en totalentreprisekontrakt vedrørende ombygning af en eksisterende bygning til henholdsvis boliger og erhvervslokaler samt etablering af cykelparkeringspladser, fællesarealer og friarealer.
Entreprisesummen var aftalt til maksimalt 89.100.000 kr., og ABT 18 var vedtaget mellem parterne. Der var desuden aftalt en risikopulje og en entreringsrisikopulje på henholdsvis 2.000.000 kr. og 3.466.870 kr., der berettigede TE til betaling for visse ekstraarbejder. Risikopuljerne var en del af entreprisesummen og lå fast.
Ifølge totalentreprisekontrakten kunne risikopuljen alene anvendes til ”Ikke-umiddelbart iagttagebare arbejder” og ”Uforudsete poster, der ikke er en del af projektmaterialet, men som er nødvendige for fuldstændig færdiggørelse af Projektet”, og entreringsrisikopuljen kunne alene anvendes til ”Ændringer i de endelige priser fra underleverandører og underentreprenører”, ”Uklarheder eller forglemmelser i udbudsmaterialet” og ”Ændringer i de endelige priser for møbler og udendørsbelysning”.
I forbindelse med TE’s slutopgørelse med krav på betaling af 36.535.409,84 kr. og anmodning om udbetaling under den af BH stillede garanti på 16.600.000 kr., opstod der tvist mellem parterne om, hvorvidt TE var berettiget til betaling for ekstraarbejder udover de beløbsmaksimerede risikopuljer, herunder om TE ved indgåelse af totalentreprisekontrakten havde påtaget sig det fulde ansvar for projektering samt fejl, forsømmelser og uklarheder i udbudsmaterialet.
BH anmodede derfor Voldgiftsnævnet for Bygge- og Anlægsvirksomhed om at udpege en eller flere sagkyndige til at træffe beslutning om stillet sikkerhed i tvisten.
For så vidt angår ansvar for projektering fandt de sagkyndige, at ”TE har med totalentreprisekontrakten påtaget sig forpligtelsen til og dermed ansvaret for den videre projektering, men det indebærer ikke, at TE har overtaget ansvaret eller risikoen for fejl i det udbudsprojekt, der indgik som kontraktgrundlag for totalentreprisekontrakten, og dermed heller ikke, at man ved spørgsmålet om merbetaling for ekstraarbejder skal se bort fra evt. fejl i det udbudsprojekt, der forelå inden indgåelsen af totalentreprisekontrakten.”
For så vidt angår risiko og ansvar for øvrige fejl, forsømmelser og uklarheder i udbudsmaterialet bemærkede de sagkyndige, at ”TE efter totalentreprisekontraktens punkt 3.5 og 10.5 påtog sig risikoen for umiddelbart iagttagbare arbejder, forstået som risikoen for, at alle forhold, der umiddelbart kan iagttages og som har indflydelse på Projektets udførelse, er medregnet i Totalentreprisesummen”, men at TE i øvrigt havde ret til merbetaling for ekstraarbejder i overensstemmelse med reglerne i ABT 18, som udgangspunkt uden beløbsbegrænsning, dog således at TE måtte respektere de aftalte beløbsmaksimerede risikopuljer for visse ekstraarbejder.
For så vidt angår de aftalte beløbsmaksimerede risikopuljer udtalte de sagkyndige, at ”Disse begrænsninger må fortolkes snævert efter ordlyden, og kan derfor ikke antages at gælde merbetaling for ekstraarbejder, der skyldes ændringer i projektet, der er bestilt af BH, eller for ekstraarbejder, der skyldes fejl i det udbudsmateriale, der indgår som grundlag for totalentreprisekontrakten.”
På baggrund af ovenstående og efter en samlet vurdering af alle krav, så konstaterede de sagkyndige, at TE’s anmodning om træk på bygherregarantien kunne imødekommes for 9.336.450,62 kr.
Hvad kan udledes af afgørelsen?
Afgørelsen illustrerer, at parterne i en entrepriseaftale kan opsætte begrænsninger for betaling af ekstraarbejder, men at sådanne begrænsninger ikke gælder for ekstraarbejder, som ikke entydigt fremgår af det aftalte, da sådanne begrænsninger skal fortolkes snævert.
Øvrige afgørelser
TBB har i denne måned ikke udgivet nye afgørelser.
Nyheder fra branchen
Månedens fokus: De første standarder er nu gratis tilgængelige for byggebranchen
I forlængelse af EU-Domstolens afgørelse i sag C-588/21 P af 5. marts 2024 er 68 standarder nu gjort gratis tilgængelige for byggebranchen.
Frisættelsen af de 68 standarder sker som led i EU-Kommissionens forhandlinger med de europæiske standardiseringsorganisationer Cen og Cenelec om, hvordan der skal gives adgang til EU-harmoniserede standarder, efter EU-Domstolen i afgørelsen af 5. marts 2024 (sag C-588/21 P) fastslog, at en påberåbt undtagelse til aktindsigt i visse ønskede EU-harmoniserede standarder ikke fandt anvendelse, da ”der er en mere tungtvejende offentlig interesse […] i udbredelsen af de ønskede harmoniserede standarder”.
Frisættelsen glæder Tekniq Arbejdsgivernes adm. direktør, Troels Blicher Danielsen, der på vegne af sine medlemmer har kæmpet for, at standarder skal være frit og gratis tilgængelige.
Selvom frisættelse af 68 af i alt mere end 28.000 standarder ikke synes af meget, udtaler Troels Blicher Danielsen i et interview til licitationen, at ”Det er vigtigt at få prikket hul på bylden”.
Videre udtaler Troels Blicher Danielsen, at ”Frisættelsen af de 68 standarder er første bølge i bevægelsen. Jeg håber, at det bliver til en tsunami, der frisætter alle standarderne relativt hurtigt, men der er også en risiko for, at det bliver et langt, sejt tovtrækkeri, der kommer til at tage årevis”.
Afslutningsvist udtaler Troels Blicher Danielsen, at frisættelsen af de 68 standarder er en stor principiel sejr for Tekniq Arbejdsgiverne og dets medlemmer, men at man ikke er i mål endnu; ”Vi er fortsat af den opfattelse, at alle standarder bør sættes fri”.
Kilder:
EU-Domstolens afgørelse (C-588/21 P) – Læs dommen her
Stor sejr: 68 standarder frigivet og gratis – Læs artiklen her
Gennembrud: Nu er de første standarder gratis for byggebranchen – Læs artiklen her
Udvalgte nyheder
Nyt nationalstation: Danske arkitekter fremlægger pris og plan – Læs artiklen her
Parkplaner for 315 millioner kroner: Konkurrence skudt i gang – Læs artiklen her
Trængt med træ, men gennembrud lurer: Klimakrav giver nye incitamenter – Læs artiklen her
Licitationen mener: Tag ved lære af Jensen Gruppens redningsplan – Læs artiklen her
Kræver mere konkurrence og ændrer udbud til 220 millioner kroner – Læs artiklen her
Stor plan for Aarhus ligger klar: - Et omfattende og komplekst projekt – Læs artiklen her
Renovering af 901 boliger sendt i udbud – Læs artiklen her
Der skal bygges mere end 81.000 nye boliger i København – Læs artiklen her
Regeringen vil lave fem nye industriparker og lette sagsbehandling – Læs artiklen her