Nyhedsbrev februar 2024

Nyhedsbrev februar 2024

Månedens afgørelse: TBB2023.1161 – Sag nr. C-15940 – Afsagt den 30. august 2023

Månedens afgørelse vedrører retskraften for en voldgiftskendelse, herunder omfanget af det generelle princip om retskraft, hvorved der som udgangspunkt ikke er mulighed for at få prøvet omstændigheder i en anden sag, såfremt omstændighederne forelå og var kendte på tidspunktet for en tidligere sag.

Resume

Hovedentreprenør (”HE”) havde den 11. april 2017 antaget underentreprenør (”UE”), hvorefter UE skulle levere, montere og idriftsætte seks parkeringslifte i forbindelse med HE’s hovedentreprise.

Den 29. august 2019 indleverede UE klageskrift til Voldgiftsnævnet (sag 1) med påstand om, at HE’s betalingstidspunkt var indtrådt, idet der var leveret en kontraktmæssig og mangelfri ydelse. HE bestred dette og gjorde gældende, dels at UE’s ydelse endnu ikke var leveret, dels at ydelsen var behæftet med mangler.

HE gjorde i løbet af sag 1 gældende, at der var diverse mangler ved liftene, herunder at liftene ikke længere kunne sænkes, samt at liftene ikke overholdte de gældende støjgrænser. Til støtte for sin påstand havde HE blandt andet fremlagt videooptagelser, der viste de påståede mangler. HE begærede imidlertid ikke syn og skøn, der kunne have dokumenteret manglerne.

Der blev afsagt kendelse i sag 1 den 15. oktober 2020, hvor HE’s mangelkrav blev afvist, og UE’s betalingspåstand blev taget til følge. Kort tid herefter anmodede HE om syn og skøn. UE mente, at adgangen hertil måtte være begrænset henset til den allerede afgjorte sag 1, men Voldgiftsnævnet fandt, at der ikke var tilstrækkelige holdepunkter til at konkludere, at de spørgsmål, som fremgik af skønsstemaet, var afgjort i løbet af sag 1. Syn og skøn-sagen viste, at lifterne var mangelbehæftede.

HE anmodede herefter om genoptagelse af sag 1, men blev afvist, idet betingelserne for genoptagelse i voldgiftslovens § 37, stk. 5, ikke var opfyldt. HE indleverede derfor nyt klageskrift (sag 2), hvor HE gjorde misligholdelsesbeføjelser gældende for de pågældende mangler.

Voldgiftsretten udtalte indledningsvist at ”parkeringsliftenes konstruktion er mangel-fuld”, og at ”manglerne er oprindelige, og at de af skønsmanden konstaterede forhold forelå også under forberedelsen af sag 1”. Manglerne var dermed oprindelige, og forelå allerede på tidspunktet for sag 1.

Med henvisning til dette, fandt Voldgiftsretten, at anlægget af sag 2 ikke støttede sig på efterfølgende omstændigheder, eller oprindelige omstændigheder der ikke var kendte under sag 1. UE blev dermed frifundet for HE’s betalingspåstand.

Hvad kan udledes af afgørelsen?

Afgørelsen illustrerer, at det er vigtigt at dokumentere sine mangelkrav tilstrækkeligt under en voldgiftssag, da adgangen til at gøre oprindelige og kendte mangler gældende efterfølgende er væsentligt begrænset. Dette selvom de oprindelige og kendte mangler efterfølgende kan dokumenteres ved f.eks. syn og skøn.

Øvrige afgørelser

Ekstraarbejder

TBB 2024.203 (sag nr. C-16079)

Rådgiver var berettiget til betaling for visse ekstraarbejder, mens kravet på andre ekstraarbejder var forældet. Voldgiftsretten bemærkede desuden, at skriftlig godkendelse af ekstraarbejder er en bevisregel, men ikke en betingelse for kravets gyldighed.

TBB 2024.136 (sag nr. C-14754)

Totalentreprenør var berettiget til betaling for flere ekstraarbejder. Totalentreprenøren fik dog ikke medhold i krav på betaling af ekstra punktfundament. Derudover spørgsmål om mangler, forsinkelse, forcering og mindreydelse.

Ophævelser

TBB 2024.126 (sag nr. C-16183)

Bygherrens ophævelse af kontrakt med entreprenør fandtes ikke at være berettiget, da bygherren ikke havde afgivet skriftligt påkrav. Parternes stadeopgørelse blev lagt til grund af voldgiftsretten.

TBB 2024.172 (sag nr. C-15902)

Hovedentreprenør fandtes uberettiget at have ophævet aftale med underentreprenør. Voldgiftsretten nedsatte underentreprenørens krav på tabt avance.

TBB 2024.128 (sag nr. C-15720)

Hovedentreprenør fandtes at have krav på erstatning, efter bygherre uberettiget havde ophævet parternes aftale. Bygherre havde ikke indkaldt til stadeforretning, og bygherres mangelkrav blev således ikke taget til følge grundet manglende bevis.

Mangler

TBB 2024.174 (sag nr. C-16154)

Entreprenør ansvarlig for mangler grundet projekteringsfejl. Totalrådgiver og entreprenør pålagt solidarisk ansvar for en del af manglerne.

TBB 2024.101 (sag nr. C-16056)

Underentreprenør blev frifundet for ansvar for mangler ved en tagentreprise, da totalentreprenør var ansvarlig for projekteringen.

TBB 2024.180 (sag nr. C-15973)

Bygherre havde ikke godtgjort mangler ved opfugtede terrændæk. Bygherre fik medhold i krav til udbedring af mangler. Derudover spørgsmål om moms.

TBB 2024.193 (sag nr. C-15628)

Totalentreprenør ansvarlig for mangler ved tagterrasse. Bygherrens krav var ikke forældet, da skønsforretning ikke var afsluttet.

TBB 2024.199 (sag nr. C-14687)

Bygherre fik ikke medhold i, at ventilationsanlæg var mangelfuldt. Derudover spørgsmål om manglende rettidig reklamation.

TBB 2024.144 (sag nr. C-14666)

Totalentreprenør fandtes at være ansvarlig for nogle mangler, hvor reklamation ikke var fremsat for sent. Derudover spørgsmål om forældelse, dagbod og moms.

Forsinkelse

TBB 2024.166 (sag nr. C-16191)

Underentreprenør var forsinket med malerentreprise, hvorfor voldgiftsretten fandt, at totalentreprenør var berettiget til at lade andre malerfirmaer færdiggøre dele af kontraktarbejdet.

TBB 2024.170 (sag nr. C-16178)

Underentreprenør var som følge af culpøs adfærd ansvarlig for forsinkelse på radiatorer. Derudover spørgsmål om erstatning og arbejdets omfang.

Garanti

TBB 2024.163 (sag nr. G-3328)

Sagkyndig fandt ikke at entreprenørgaranti var nedskrevet fra 15 til 10%, da der hverken var sket aflevering eller ophævelse.

TBB 2024.104 (sag nr. C-14605)

Voldgiftsnævnet tog ikke garants afvisningspåstand til følge, da der var værneting ved Voldgiftsnævnet.

Andet

TBB 2024.187 (sag nr. C-16379)

Voldgiftsretten fandt ikke, at en leverandør i medfør af AB 18 § 35, var berettiget til godtgørelse for ekstraordinære prisstigninger på betonelementer.

Nyheder fra branchen

Månedens fokus: Året der gik 2023

Månedens fokus er året der gik 2023. Et år, der for byggebranchens vedkommende bød på mange konkurser samt et stort fokus på bæredygtighed og den grønne omstilling.

Kraftigt stigende renter samt prisstigninger på diverse byggematerialer har gjort det dyrt at bygge. Dette har været en stor udfordring for byggebranchen i 2023, som har medført et betydeligt antal konkurser rundt omkring i landet. En tendens, som forventes fortsat i 2024.

Byggeriet har de seneste år oplevet høj efterspørgsel, som følge af den ekspansive penge- og finanspolitik under pandemien, som medførte diverse tilskudsordninger og corona-lån. En kombination af højere renter, øgede byggeomkostninger og faldende efterspørgsel har samlet ført til det øgede antal konkurser.

Året 2023 bød dog også på en bæredygtig fremgang i byggebranchen. Den 1. januar 2023 trådte en opdateret udgave af bygningsreglementet 2018 i kraft med et opdateret kapitel 11 om energiforbrug og klimapåvirkning. Et hovedpunkt er kravet om beregning af klimapåvirkning ved en livscyklusvurdering (LCA) samt en fastsat grænseværdi på 12 kg CO2-ækvivalenter pr. m2 pr. år, gældende for nybyggeri over 1000 m2.

En række yderligere initiativer har taget form i årets løb. Herunder Reduction Roadmap version 2.0, som blev præsenteret ved den årlige Building Green-konference. Mere end 560 organisationer har allerede valgt at støtte op om Reduction Roadmaps forslag til, hvordan lovgivning med fokus på en ambitiøs LCA-grænseværdi fra 2025 kan være en vigtig brik i målet om en større CO2-reduktion.

Den grønne omstilling forventes ligeledes at være et vigtigt omdrejningspunkt for byggebranchen i 2024. Kravene i Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD) til ESG-rapportering for børsnoterede virksomheder i regnskabsklasse D trådte i kraft den 1. januar 2024. Kravene indebærer, at de omfattede virksomheder skal rapportere om og offentliggøre deres arbejde med bæredygtighed i årsrapporten.

Kilder

Året der gik 2023: Her er årets mest læste historier – læs artiklen her

Byggebranchen går et hårdt år i møde – læs artiklen her

Antallet af konkurser i byggebranchen er fortsat højere end normal – læs artiklen her

Reduction Roadmap inkluderer nu stort set alt nybyggeri – læs artiklen her

Udvalgte nyheder

Ja til ny bydel: Lego-familiens pengetank står bag – læs artiklen her

Kaos på supersygehus: Region truer totalentreprenør – læs artiklen her

Pihlkonsortiet vinder idrætspark – læs artiklen her

Udbud er ude nu: København skal have første nye kirke i 30 år – læs artiklen her

Ny metrolinje åbner til sommer – læs artiklen her

Hospitalsbyggeri til 832 millioner: Udbud af totalentreprise forberedes – læs artiklen her

Aftale er faldet på plads: Nu kan sygehusbyggeri genstartes – læs artiklen her

Flyvestation klar med entreprise til 160 millioner kroner – læs artiklen her

Entreprenørkonsortium taber voldgiftssag om trecifret millionbeløb – læs artiklen her

Efter storstilet redningsplan for supersygehus: Byggeplads ligner en spøgelsesby – læs artiklen her

Hullet er lukket på den nye Storstrømsbro – læs artiklen her

Vandskade forsinker supersygehus – læs artiklen her

For tredje gang: LM Byg vinder pharmabyggeri – læs artiklen her

Femern er et lokalt projekt: Sjællandske virksomheder render med ordrerne – læs artiklen her

Milliarderne vælter ind hos Femern-gigant – læs artiklen her

Kreditorer kræver 179 millioner fra Nordic Waste – læs artiklen her

For anden gang i Danmark: Ny type infrastruktur sendt i udbud – læs artiklen her

Arrow pointing down